Facebook Pixel

”Nå, skal du ikke snart flytte hjemmefra?”.
Sætningen, som du har hørt utallige gange, fordi du stadig er hjemmeboende. Du er 23 år, og du har store drømme for fremtiden, som indebærer alt andet end at blive boende på dit 9 m2 store barndomsværelse. Livet som selvstændig venter forude.

”Har du det for godt?”, spørger din kollega i et call-center, hvor du arbejder fuldtid. Du ved ikke, hvad du skal svare. Du er ærlig talt træt af kommentarerne. Du ønsker at være selvstændig, du har idéen, projektet tager form og du arbejder på at kunne oprette en virksomhed inden for snarlig fremtid. Dine forældre er stolte, men du kæmper med en modstand fra mange andre – og måske mest fra dig selv?

Du er i tvivl, om du har modet til at være selvstændig?
Hvad skal der mon til for at få modet til at være selvstændig? Er det at networke med andre selvstændige? Få noget rådgivning? Få en mentor? Når du siger det højt for dig selv, kender du allerede svarene. Du har brug for at sparre med andre selvstændige og møde selvstændige, der er nået længere end dig selv. Ja, måske at få en mentor?

En dag råber din far ud ad køkkenvinduet, da du står i haven og kæmper med at få havetraktoren i gang: ”Hva’, smutter du ikke lige over til naboen og tilbyder din hjælp? Han er ved at flytte ind… Kan du ikke give et nap med?”

Naboen på villavejen er en ung mand på 25 år. Han har åbenbart fået råd til at købe det flotteste hus på vejen. Det eneste hus med udsigt til fjorden. Selvfølgelig skal du derover og hjælpe til. Du vil finde ud af, om han allerede har scoret kassen eller han har en rig onkel?

”Jeg hedder Henning”, siger han, da du giver ham hånden. Første overraskelse er at møde en 25-årig, der hedder Henning. Dernæst fortæller han en hel masse om at være selvstændig erhvervsdrivende, en ægte iværksætter, der troede på sig selv og sin idé. Da du tilbyder ham din hjælp til at få styr på flyttekaosset, tilføjer han glad, at han endelig har købt hus efter 3 år som selvstændig – og hjemmeboende.

Det kunne jo være dig! Eller kunne det….?
Henning kan godt se, at du får lidt panderynker, da han kommer med flere detaljer fra sit iværksættereventyr. I er netop blevet færdige med at få en hjørnesofa på plads i stuen, og nu træder I ind i hans designerkøkken. Et par væglamper står på rad og række på køkkenbordet, klar til at blive hængt op. Du har ikke meget lyst til at hænge lamper op. Finder du nogensinde selvtilliden til at komme i gang som selvstændig?

Henning synes at kunne læse dine tanker. Han åbner køleskabet og finder en dåseøl frem, som han rækker dig. ”Her, og så vil jeg rigtig gerne høre om dit liv som selvstændig. Eller du er måske ikke CVR-registreret endnu?”, spørger han.

”Nej, jeg venter lige lidt endnu”, svarer du tøvende. Du venter på, at Henning skal sige noget opmuntrende.

”Okay, du har ellers så mange fordele som hjemmeboende, hvis du vil starte op som selvstændig”, svarer Henning.

”Men hvordan finder du modet?”, spørger du ham
Henning læner sig op ad køkkenbordet med sin dåseøl, imens han peger hen på en sølvgrå billedramme, som han allerede har hængt op på væggen.

”Kan du se, hvad der står derhjemme?”, spørger han. Han fortsætter talestrømmen: ”Det er dét uddrag af en tale, som har betydet allermest for mit liv som selvstændig. Det er fra en tale af Theodore Roosevelt, som han holdt i 1910. “Citizenship In A Republic”, hedder talen, og den giver mig modet til at være selvstændig, selv når jeg tvivler på mig selv.

Du går hen til billedrammen, og læser teksten på en blank baggrund. Overskriften er: ’The Man In The Arena’.

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

Inden du overhovedet har læst teksten færdigt, uddyber Henning, hvilken betydning, ordene har haft for livet som selvstændig: ”Du vil altid møde kritik, Janteloven og personer, som ønsker at du skal komme ned med nakken. Hvad der betyder noget er, at du er i arenaen. Du gør et ærligt forsøg, du kæmper og du er modig hver eneste dag. Du ser din frygt i øjnene, og gør, hvad der skal til for at klare dig godt som selvstændig.”

Du suger al hans viden til dig, men du vil også gerne vide, hvad han har lært af sine år som hjemmeboende og selvstændig?

Han retter sig op og siger med overbevisning i stemmen: ”Som hjemmeboende og selvstændig har du en lang række fordele, fordi du har en tryg base, som giver dig overskud til at satse på din virksomhed. Du sparer penge ved at bo hjemme, og banken vil helt sikkert være mere villig til at låne dig penge, hvis du kan vise, at dine udgifter er minimale”.

Du tænker på hans ord. Du har faktisk brug for et lån, men du har også brug for mere tid. Med en hurtig hovedregning kan du også se, at du sparer et par timer hver dag, når du ikke skal lave mad, vaske tøj, gøre rent, handle ind eller ordne alle de praktiske ting. Dine forældre skal selvfølgelig bare sætte dig i gang, men de ønsker, at du har tid til din drøm.

Så er det vel bare at springe ud i det?
Du spørger nu Henning, om han vil råde dig til at opgive dit job i call-centret for at springe ud i livet som selvstændig med det samme?

Han svarer straks: ”Nej, behold bare jobbet lidt endnu. Undersøgelser viser, at du faktisk gør klogt i at arbejde med din virksomhed, sideløbende med at du har dit almindelige job. Som selvstændig og hjemmeboende kan du tage dig den tid, som det tager. Læg mærke til, hvordan din virksomhed udvikler sig, før du siger op på arbejdet. Det øger dine chancer for at klare dig godt som selvstændig.”

Henning giver dig mange flere råd med på vejen, imens I sætter køkkenlamperne op. Du har fået mere mod på det hele. Hvad er næste skridt, mon?

————–
Har du brug for guides til livet som selvstændig, rådgivning eller måske en mentor? Så kontakt Webin i dag, og vi hjælper dig godt videre.